De gele jasjes worden gedragen door een meisjesvoetbalteam uit New Jersey dat op weg is naar een belangrijk toernooi in Seattle. Hun vliegtuig stort echter neer en ze stranden in de afgelegen Canadese wildernis waar ze 19 maanden lang voor zichzelf moeten zorgen. Een periode waarin niet bepaald fraaie dingen gebeuren en die de overlevers voor het leven tekent.

Yellowjackets is een soort Lord of the Flies met moderne meisjes. Ik moest ook denken aan de wildernis in Captain Fantastic, al was die zelfgekozen. Maar wat dit anders maakt, is dat we niet alleen te zien krijgen wat er daar in de wildernis is gebeurd, maar ook hoe het de overlevers 25 jaar later als volwassenen vergaat. Het verhaal gaat heen en weer tussen 1996 (inclusief veel geweldige muziek waar ik veel actieve herinneringen aan heb) en het heden. We leren Natalie, Misty, Shauna, Taissa en de anderen kennen als tieners, dan als overlevenden in de wildernis en dan later als volwassenen in de ‘echte wereld’. De volwassen versies lijken het trauma achter zich te hebben gelaten, maar dan komt er een mysterieuze briefkaart die alles terugbrengt en hun geheimen dreigt bloot te leggen.

Natalie was al een rebel op de middelbare school en kampt later met een drugsverslaving; Misty was een nerd die gepest werd door de populaire meisjes en er in haar volwassenheid nog wat psychopathischer is geworden dan ze al was; Shauna was populair op de middelbare school maar trouwde met haar schoolliefde en verveelt zich nu stierlijk als huisvrouw; en Taissa was een competitief meisje dat zich als volwassene kandidaat stelt voor de Senaat. De volwassen Natalie wordt gespeeld door Juliette Lewis en de volwassen Misty door Christina Ricci. Actrices die als tiener al grote momenten van roem meemaakten met respectievelijk Cape Fear en The Addams Family. Melanie Lynsky brak door met Heavenly Creatures (samen met Kate Winslet) en hoewel ze wel altijd bleef acteren heeft ze nooit echt die rol gehad die haar tot een begrip maakte. Alledrie zijn uitstekend. Juliette Lewis heeft sowieso al iets manisch en hier zit ze voortdurend op de rand van hysterie en depressie. Christina Ricci toont hier een perfect mengsel van naïviteit en gecontroleerde agressie. Melanie Lynsky is stil maar ook sterk en heeft daarnaast voortdurend een soort onheilspellend randje.

Yellowjackets is zowel amusant als macaber. Een mengsel van tiener- en high schoolfilms – met gedoe met vriendjes en verliefdheden – en een survivaldrama met de honger en de wanhoop die daarbij hoort. Minpunt is wel dat er met de opening en ook in losse scenes tussendoor heel veel gesuggereerd wordt over wat er is gebeurd, maar dat er ook nog veel niet opgehelderd wordt. Ook voelt het heen en weer schieten tussen klein en groot leed, tussen tieners en volwassenen en tussen humor en drama soms wat vermoeiend. Maar het levert wel een unieke serie op.