Sony reageert furieus op WikiLeaks. De database van Julian Assange heeft het materiaal van Sony doorzoekbaar gemaakt dat vorig jaar werd gehackt door het collectief Guardians of Peace, een groep die volgens geruchten gesteund werd door Noord-Korea.
Daarmee is het heel eenvoudig geworden om details te vinden over de projecten waarbij Sony Pictures Entertainment (SPE) de afgelopen jaren betrokken was.
WikiLeaks-baas Julian Assange zegt dat dit materiaal (30287 documenten en 173132 emails) laat zien hoe de interne processen in een invloedrijke multinational werken en dat een entertainmentbedrijf invloed heeft op geopolitieke processen. Daarmee heeft het volgens hem nieuwswaarde. Hij stelt dat het in het publieke domein hoort en dat WikiLeaks ervoor zal zorgen dat dit zo blijft.
Sony noemt de publicatie een criminele actie. Een woordvoerder laat weten dat Sony het totaal oneens is met Assange’s bewering dat dit materiaal in het publieke domein hoort en dat het bedrijf met alles dat in haar macht ligt zal vechten voor de veiligheid en privacy van haar 6000 medewerkers.
Een zoekactie op de film waar het allemaal mee begon, The Interview, leidt al direct naar een gedetailleerde begroting van 200 pagina’s. Het levert een onthullend beeld op van de schaal waarop een filmproductie werkt. En dan is dit nog maar een gemiddelde film, met een budget van 44 miljoen dollar. Daarvan gaat ruim 14 miljoen dollar naar de cast, waarbij hoofdrolspelers Seth Rogen en James Franco elk 6,5 miljoen dollar krijgen. Als co-producent en co-regisseur haalt Rogen nog eens 1,9 miljoen dollar op. Maar ook de kleine bedragen zeggen veel. Zo gaat het pagina’s lang door over de constructiekosten voor de sets, van vliegtuiginterieurs tot kantoorruimtes, bars en kleedkamers. Ook uurtarieven voor chauffeurs (30 dollar), hoteltarieven voor de crew (tussen de 150 en 200 dollar), medische kosten voor James Franco (1200 dollar) en de kosten voor een make-upspiegel (135 dollar) en een inklapbare regisseursstoel (80 dollar) zijn te vinden.
Bij een zoekopdracht naar Seth Rogen doemen emails op waarin precies staat wat hij moest zeggen tijdens interviews over de film. Talking points noemen ze dat. Zo moest Rogen beweren dat The Interview niet zomaar een comedy is, maar een verfijnde en slimme film over Noord-Korea én de VS. Kim Jong-un is, in de woorden van Sony’s marketeers, een mysterieus type dat ideaal is om een film over te maken. Ook is een hele serie potentiële vragen te vinden die een interviewer zou kunnen stellen, met de gewenste antwoorden die Rogen moet geven. Het geeft een verrassende inkijk in de mate waarin acteurs en regisseurs gedrild worden om een film zo goed mogelijk te promoten.
Ook kunnen internetgebruikers nu checken of Amy Pascal, voormalig bazin van de filmdivisie en nu producent, inderdaad racistisch en beledigend was in haar mailverkeer. Daar was direct na de hack veel ophef over.
Uit de documenten komt een beeld naar voren van de sterke band tussen Sony en de Democratische partij. Directieleden bezochten meerdere malen diners waarbij geld ingezameld werd voor de partij. Er circuleerden mails binnen Sony waarin medewerkers opgeroepen werden naar partijbijeenkomsten van de Democraten te gaan. Ook blijkt dat Sony door de partij benaderd is om samen te werken in Project Ivy. Dit is het innovatiecentrum dat zo succesvol was in het analyseren van data en het gericht benaderen van stemmers tijdens de campagnes van Barack Obama.