IBM’s supercomputer Watson gaat samenwerken met online therapieplatform Talkspace om cliënten te koppelen aan een therapeut. Op die manier wordt een optimale match mogelijk in plaats van een willekeurige naam uit het telefoonboek of van een therapiesite.

Online therapie is groot in de VS. Startup Talkspace zegt 45 miljoen mensen te bereiken die advies kunnen vragen aan verschillende gediplomeerde therapeuten. Via de website of via de Talkspace app. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Maar hoewel de communicatie volledig online verloopt wordt het advies of de doorverwijzing door een mens gegeven. Daarom is het van groot belang de therapeut te vinden die het beste past bij de hulpvraag.

IBM’s supercomputer Watson gaat hierbij helpen. Watson gaat de teksten die bezoekers anoniem insturen analyseren om zo iets te kunnen zeggen over hun persoonlijkheid, denkstijl en emotionele stress. Die analyse wordt gebruikt om een therapeut te zoeken die het beste past bij de cliënt. Ook gaat Watson therapeuten helpen door eerder ingestuurde teksten van cliënten te analyseren op patronen. Op die manier moet een zelflerend systeem ontstaan dat een betrouwbaar advies kan geven over het behandeltraject.

Door de enorme rekenkracht van Watson kan de computer interpreteren wat mensen bedoelen. Hij snapt zelfs ironie of een cryptische boodschap. Watson versloeg in 2011 de winnaars van het populaire Britse tv-programma Jeopardy, maar de aandacht van IBM verschuift de laatste tijd naar serieuzere onderwerpen. Zo gebruikt het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de computer sinds twee jaar om beslissingen te nemen over de behandeling van longkanker. Volgens IBM gaat 90% van het medisch personeel af op de adviezen van Watson. Op de World-of-Watsonconferentie kondigde IBM vorige week samenwerkingsverbanden aan met meer dan 270 partners. Ook krijgt Watson toegang tot de databases van Associated Press en AlchemyData.