Filmproducent Bero Beyer (45) wordt de nieuwe directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Dat maakte het festival woensdag bekend. Beyer volgt op 1 augustus Rutger Wolfson op, die de functie acht jaar vervulde.

Beyer heeft een eigen productiebedrijf, Augustus Film in Haarlem. Hij won samen met regisseur Hany Abu-Assad diverse prijzen met Paradise Now (2006). Zo kregen ze onder meer een Golden Globe, een European Film Award en twee Gouden Kalveren. De Oscar voor beste buitenlandse film ging aan ze voorbij, al was Paradise Now wel de eerste Palestijnse film die werd genomineerd voor de grootste filmprijs. Momenteel draait het door Beyer geproduceerde Atlantic in de Nederlandse filmhuizen.

Sinds 2013 is Beyer filmconsulent voor het Nederland Filmfonds, waar hij regisseurs en producenten steunt bij de inhoudelijke ontwikkeling, financiering en productie van speelfilms. Beyer zal in die rol het filmfestival van Cannes bezoeken, dat van 13 tot 24 mei plaatsvindt. Maar informeel zal hij er ook in zijn nieuwe rol als IFFR-directeur aanwezig zijn.

Tussen 2010 en 2012 was Beyer lid van de commissie film van de Raad voor Cultuur en sinds 2005 ook van de European Film Academy. Hij studeerde in 1993 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Bero Beyer is 45 jaar, getrouwd en heeft drie dochters.

Op de website van het IFFR verklaart hij: “Als producent en gepassioneerd filmliefhebber heb ik diep respect voor wat het festival uitdraagt en de sterke positie die het binnen de industrie inneemt.” Pieter Broertjes, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Bero’s passie voor film, zijn uitgebreide kennis en goede reputatie binnen de filmindustrie in binnen- en buitenland zijn een enorme aanwinst voor het festival.”

De 45e editie van het International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2016.