Het leek er niet op dat het goed zou komen maar het is toch gelukt. De Rotterdamse musea leggen hun ruzie bij en organiseren samen de Rotterdamse Museumnacht 2015. Het wordt wel een sobere editie.

Toen de zes musea aan het Museumpark zich uit de organisatie van de Museumnacht terugtrokken leek dat de doodsteek voor het evenement. Ze wilden hun museum gratis openstellen, zonder gedoe met passe-partouts en daaraan gekoppeld gratis vervoer. Dat was tegen het zere been van de vele kleinere musea en galeries in de stad. Die gebruikten de nacht om hoge bezoekersaantallen te trekken waarmee ze konden pronken. Dat veel van die bezoekers het bij dat ene bezoek lieten was geen probleem. Juist dat gebrek aan een vervolg was het grote bezwaar van musea als het Boijmans Van Beuningen, het Nieuwe Instituut en De Kunsthal.

Het Nieuwe Instituut en De Kunsthal bevestigen hun deelname. In een reactie laat Willemijn van Drunen, projectleider van eerdere festivals, weten dat Fotomuseum-directeur Ruud Visschedijk en vertegenwoordigers van het Museum Rotterdam de partijen weer om tafel hebben gekregen. Op zoek naar een compromis. Belangrijk bezwaar van de grote musea was het buitenprogramma. De kosten daarvan kwamen vooral uit hun zak terwijl alle deelnemende musea ervan profiteerden. Voor deze nieuwe editie is dat programma komen te vervallen. Bezoekers moeten de musea in om daadwerkelijk met kunst in aanraking te komen. Daar kunnen ze dan wel weer gratis naar toe. Op 7 maart gaan de deuren om 20.00 open, tot middernacht. Dat is vroeger dan bij vorige edities. Dansen tot in de late uurtjes zit er niet meer in.