Was de opening van het IFFR gisteravond vooral een uitje voor binnen- en buitenlandse VIP’S, vanaf vandaag mag iedere filmliefhebber langs de kaartjesscheurders. Tot 1 februari zijn in Rotterdam 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Bovendien staan er 233 korte en middellange films op het programma.

Vrijdag 30 januari worden de prijzen uitgereikt, waaronder de Hivos Tiger Awards voor de beste films van beginnende filmmakers. Gluckauf van regisseur Remy van Heugten is de enige Nederlandse deelnemer in deze competitie. Het festival sluit af met de Amerikaanse speelfilm A Most Violent Year en de uitreiking van de publieksprijs. Vorig jaar telde het festival 287.000 bezoekers, waarbij zowel die aan films als aan tentoonstellingen, optredens en evenementen worden meegeteld.

Gratis, van talkshow tot honingproeven

Film- en concerttickets voor het International Film Festival Rotterdam kosten 11 euro. Bezitters van een Tiger-, studenten- of CJP-pas krijgen 3 euro korting per kaartje. Voor toegang tot het slotfeest rekent het festival 15 euro en verzamelprogramma’s zitten daar nog boven. Toch er zijn mogelijkheden genoeg om het IFFR te beleven zonder geld uit te geven.

Zo is er in lobby’s, kamers en andere ruimtes van Rotterdamse hotels en instellingen van alles gratis te zien. Hilton, Grand Hotel Central, nhow Rotterdam, de Rotterdamse schouwburg, de Politiegalerie en V2_ herbergen installaties, compilaties en optredens over slapen, waken, werken en reizen.

Het IFFR heeft zijn eigen Matthijs van Nieuwkerk. Muzikant Tom Barman, bekend van zijn band dEUS, presenteert elke dag een gratis toegankelijke talkshow in de Doelen. Ook zijn er gratis workshops op het festival. Honing proeven bijvoorbeeld. Op zaterdag 24 januari om 18 uur vertelt  een stadsimker er alles over en bezoekers kunnen diverse soorten proberen. Beginnende of ervaren schakers kunnen op 25 januari een potje spelen tegen andere bezoekers of tegen de aanwezige grootmeesters. De dag erna kan iedereen gratis mee doen aan de IFFR Filmquiz. Start om 21 uur en de winnaars mogen gratis naar de slotfilm en het slotfeest. Op dinsdag 27 januari, ook weer om 21 uur, is er een speciale filmeditie van de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit. Met prikkelende onderwerpen als ‘Waarom houden democraten meer van drama?’, ’Hoe ziet de ideale dood eruit?’, ‘Waarom brengt Nederland geen sciencefiction voort?’ en ‘Is Rotterdam echt niet te filmen?’ Zelfs gebarentaal komt aan bod op het IFFR. Op 29 januari om 15.15 uur kan iedereen mee doen aan een spoedcursus. Een begrip op het festival is de dagelijkse afsluiting in de Schouwburg. Dansen en mensen kijken is het credo. Toegankelijk op vertoon van een filmticket maar daar is voor een vindingrijke gratisganger wel aan te komen. Kortom, mogelijkheden genoeg voor een intense maar gratis beleving van het IFFR.