Filmkijkers uit allerlei richtingen en met evenzoveel voorkeuren spoeden zich van zaal naar zaal. Kijken heeft prioriteit, de rest is eigenlijk bijzaak. Eten moet, maar dan wel snel en niet te ver van de volgende film. De restaurants in Rotterdam weten dat maar al te goed. Alle hens aan dek dus.

De eetwetten van het IFFR zijn hard. Als een bezoeker niet binnen een uur de afstand van bioscoopstoel naar eettafel kan overbruggen, bestellen, eten en afrekenen, valt het restaurant af. Alleen al die eerste eis maakt dat veel zaken buiten de boot vallen. De meeste festivalgangers lopen om van filmzaal naar filmzaal te komen en dus ook van filmzaal naar restaurant. En weer terug. Voor dat lopen trekken bezoekers meestal maar vijf minuten uit, soms tien. Dat getal moet immers verdubbeld worden voor de terugreis. Met die wijsheid in pacht is een loopcirkel te tekenen rondom elke bioscoop in de stad. Alles wat buiten de vijf minuten ligt, heeft het lastig.

Aan het Schouwburgplein ligt een serie restaurants waaronder Betty Beer, Steak en Bier, Amuse en Italia. Niets bijzonders en gedurende het jaar lopen deze zaken redelijk. Maar tijdens deze tien festivaldagen zitten ze elke avond vol. Omdat ze voldoen aan de vijf-minutenregel en omdat ze snelle service kunnen garanderen. Binnen een uur sta je weer buiten. Chinny, iets verderop aan de Lijnbaan, is nog rapper. Deze Surinaamse broodjeszaak is een begrip onder festivalgangers. Chinny serveert ook maaltijden maar schept die uit klaarstaande bakken en warmt ze op in de magnetron. Niet bepaald haute cuisine en sfeer is ver te zoeken, maar het smaakt prima en het is snel.

De O’Nitebar, een tijdelijke versie van wat buiten het festival de Ontbijtbar heet, ligt tegenover De Doelen. ‘We krijgen hier heel veel festivalgangers. Het is dichtbij, mensen hebben snel wat goeds te eten en we zijn betaalbaar. Wat wil je nog meer?’ Medewerker Jurriën staat te stralen achter de bar. ‘We hebben speciale IFFR-acties, waaronder burgers van de houtskoolgrill. Reken maar dat ze daarvoor terugkomen’. Om de hoek ligt de West-Kruiskade. Daar wemelt het van de eettentjes, uit alle hoeken van de wereld. De eigenaresse van Kiem Foei ziet veel festivalgangers aanschuiven. ‘Ze zijn hier snel klaar, dat willen ze graag. En het is betaalbaar. Maar ik ben niet van ze afhankelijk. De aanloop is hier het hele jaar wel goed’.

De Alliantie is een organisatie die probeert de West-Kruiskade schoner, veiliger en aantrekkelijker te maken. ‘We merken dat IFFR-bezoekers avontuurlijker zijn ingesteld dan de gemiddelde toerist. Surinaams, Chinees, Vietnamees, Thais, Marokkaans: ze willen alles proberen, maar dan moet de zaak wel schoon zijn. Daar hameren we op’. Woordvoerder Alice Fortes begint zelf ook over de loopafstand. ‘Kiem Foei doet het prima, maar een paar honderd meter verderop zit Madame Jeanette, van dezelfde eigenaar. Dat is te ver. Dat merkt die zaak echt. De grens zit zo bij de Van Speykstraat. Dat is nog te belopen.’ De Alliantie heeft geflyerd om bezoekers te attenderen op de eetgelegenheden en de ondernemers ook voorbereid op hun komst. ‘Zorg dat de toiletten schoon zijn. Filmkijkers gaan ook altijd plassen als ze gaan eten’.

De loopcirkel rondom Cinerama omvat een deel van de Witte de Withstraat, waar ook veel horeca te vinden is. Bazar bijvoorbeeld of Ter Marsch, op de Horecava uitgeroepen tot beste burgerrestaurant van Nederland. Opties genoeg, maar dan wel in deze omgeving. De zaken die in de andere cirkels liggen zijn te ver lopen. Maar hier zit een grijs gebied: Cineramagangers zitten voorgaand aan hun bezoek of achteraf meestal weer in een van de andere bioscopen. Daarom kiezen ze ook voor het tussengebied (waarin bijvoorbeeld Open zit, dat ook IFFR-specials heeft) of lopen ze naar een andere cirkel. Zodat de vijf-minutenregel weer geldig is.

LantarenVenster is een apart verhaal. Deze bioscoop ligt op de verre Wilhelminapier. Wie daar wat wil eten is aangewezen op de bioscoop zelf en wat andere zaken in de buurt. Sinds de komst van de Rijnhavenbrug ligt de horeca aan de Delistraat, op Katendrecht, ook binnen de loopcirkel. Nou ja, bijna. Thais restaurant Deli Bird lokt de filmkijkers met snelle service en de haast is hier dan ook geen probleem. Een goede keuze voor alle LantarenVenstergangers, maar voor de andere bioscoopbezoekers had het net zo goed op een andere planeet kunnen liggen.

Bioscopen en restaurants: de loopcirckels in de binnenstad.

Bioscopen en restaurants: de loopcirckels in de binnenstad.

De loopcirkel op de Wilhelminapier.

De loopcirkel op de Wilhelminapier.