Met de film War Book opent vandaag in Pathé de 44-ste editie van het Internationaal Film Festival Rotterdam. 10 dagen lang is de stad het epicentrum voor elke cinefiel in Nederland. Maar het IFFR is niet alleen een festival voor fijnproevers, ook de gemiddelde filmliefhebber kan er volop aan zijn trekken komen. RandstadVandaag kijkt vooruit en geeft tips.

Naast voer voor fanaten biedt het IFFR ook films die bedoeld zijn voor een breed publiek. Inherent Vice is een misdaadkomedie waarin mannen met enorme bakkebaarden flink aan de marihuana zijn. Hallucinerend en hilarisch. Het Franse Eden heeft als onderwerp de eeuwige liefde. Klinkt belegen maar het is een prachtige en oprechte ode. Daft Punk en andere disco-soortgenoten tekenen voor de muziek. Houdt u van film kijken? Vast wel, maar er kan er maar een de fanatiekste zijn. Roger Ebert was de naam. De in 2013 overleden Amerikaanse criticus keek door, ook al begon zijn lichaam steeds meer af te takelen. Life Itself schetst een portret van een liefhebber die de Pulitzer Prize won èn een eigen ster op de Walk of Fame heeft. Als er groot gevaar dreigt redt u toch eerst uw vrouw en kinderen? Niet volgens Ruben Östlund. In Turist laat hij zien hoe alle beschaving overboord gaat als de nood aan de man is.

Ook zijn er films te zien van Nederlandse regisseurs die wat zeggen over ons land, of over de stad Rotterdam. We pikken er een paar uit: Gluckauf, Een dag in ’t jaar, Conducting Boijmans, Hometown, Ik ben Alice en Tussen 10 en 12. Wie echt wil onthaasten kan naar Portret van een tuin. De titel zegt genoeg.

Maar het festival leent zich ook goed om helemaal geen films in de bioscoop te bekijken en gewoon maar wat rond te zwerven. Er is genoeg te zien. Elke avond is er een gratis toegankelijke talkshow in de Doelen, of kunnen bezoekers dansen en andere mensen kijken in de Rotterdamse Schouwburg. Wie het niet eens is met het nieuws kan inNewstweek, op de eerste verdieping van de Schouwburg, elke dag een eigen versie maken. Propaganda voor doe-het-zelvers. Of stap eens het Hilton, Hotel central of nhow binnen. Daar zijn korte films te zien over de 24/7 economie, over een wereld waarin alles maar doordendert. Het is nog gratis ook.

KPN-kijkers hoeven niets eens de stad in om mee te doen. Op woensdag 28 januari om 19.00 uur, tegelijk met de vertoning in de bioscopen, is de première van The Sky Above Us. Twitteraars kunnen de regisseur na afloop zelfs zeggen wat ze ervan vonden. Middenin het festival, vanaf de eigen bank.