Deze 15-delige miniserie (totaal 8,5 uur dus dat is te overzien) is een bewerking van het gelijknamige boek van Charles Dickens. Een ouderwets kostuumdrama van de BBC, ideaal voor de dagen rond Kerst. Annemet en ik zijn er ingedoken na aan lang weekend in Utrecht waar we letterlijk niet uit konden vanwege de sneeuw. Maar de smart was gedeeld en het gaf ons gelegenheid nog langer van de gastvrijheid van M&M te genieten. En het was dus fijn thuiskomen met Bleak House.

De intrige in Bleak House draait allemaal rond de wees Esther Summerson die in het huishouden van de rijke John Jarndyce terecht komt. De serie concentreert zich dan op de speurtocht naar haar achtergrond door zowel g0ed- (de aandoenlijke Mr. Guppy) als kwaad (advocaat Tulkinghorn, een heerlijk sinistere Charles Dance) willenden. Er is in elk geval iets aan de hand met de ijzige Lady Dedlock. Die wordt in deze Engelse serie gespeeld door de Amerikaanse Gillian Anderson (van X-files faam) die het er goed vanaf brengt.

Nog 5 afleveringen te gaan, dus hoe het afloopt weet ik niet. In elk geval een aanrader voor liefhebbers van historische drama’s en goed acteerwerk. De bijrollen neigen weliswaar geregeld naar camp, maar de leads zijn allemaal sterk.

Reblog this post [with Zemanta]