We besluiten om eerst maar eens het ‘dorp’ in te rijden, daar te parkeren en ons met de shuttlebuses wat rond te laten rijden.

Via een smalle weg rijden we richting het hoefijzer, het druppelvormige hart van Yosemite dat aan weerszijden wordt omgeven door enorme rotsen. Met voorop het enorme blok graniet El Capitan. 975 meter hoog en het indrukwekkendste stuk steen dat ik ooit gezien heb. Verderop ligt Half Dome, iets minder hoog maar door zijn karakteristieke vorm al net zo iconisch. Dit is natuur op zijn mooist maar ook zijn ongenaakbaarst.

Het is vrijdag en het begint al aardig druk te worden. Zoals we nu alreeds gewend zijn is ook hier alles keurig verzorgd en uitgebreid bewegwijzerd. Er is een camp store, een deli, een information center, een gallery (van de beroemde natuurfotograaf Ansel Adams), diverse eetgelegenheden, een manege en een aantal campings. Op de bonnefooi lopen we een pad op, dat langs de bergwand boven Yosemite village richting Mirror Lake loopt.

We zijn nog geen kwartier onderweg of we zien een beer. Echt waar! Hij zit een meter of 10 boven ons en kijkt ons aan. Wij kijken terug. Ik maak snel een paar foto’s en dan keert hij zich om. We lopen verder, ons afvragen wat ons nog meer te wachten staat. Navraag leert later dat deze beer vaak naar het dorp komt en hij vooral een last is in plaats van een attractie. Maakt niet uit, wij hebben een beer gezien. Na een aangename, zeg maar gerust relaxte, wandeling bereiken we Mirror Lake. Een meer is het overigens niet echt meer te noemen, de droogte slaat ook hier toe, maar mooi is het wel. Dat we niet bepaald alleen zijn bewijst het gejoel van de kinderen die er aan het zwemmen zijn. Via allerlei binnendoorpaadjes (dat kunnen we dan toch niet laten) komen we bij een natuurcentrum waar we wat leren over wat er zoal leeft in het park. Een shuttlebus brengt ons weer terug naar het centrum, waar we wat inkopen doen en naar de auto terugwandelen.

Al die tijd torent Half Dome hoog boven ons uit, de enorme rotskoepel die als een kwart appel op de berg ligt. Dit meest fotogenieke natuurverschijnsel van Yosemite gaan we morgen beklimmen. Terug op de camping maken we een kampvuur, dat doet iedereen hier en elke plek heeft een eigen vuurplaats, en ik ben als een kind zo blij als ik daar mijn opgewarmde blik chili uit vis. Annemet heeft ondertussen vispakketjes gemaakt in folie en terwijl die langzaam garen eet ik met een lepel direct uit het blik de chili op. Houtvuur, bonen een sterrennacht. Nu nog een paard en ik voel me echt een cowboy.
[geo_mashup_map]