Het eerste seizoen van True Detective was een sensatie in 2014. Twee verknipte speurneuzen, Rusty Cohle en Marty Hart, navigeren in Louisiana in meerdere tijdsperiodes door een doolhof van sektes, motorbendes en stripclubs om een rituele moord op een prostituee op te lossen. Het tweede seizoen was een stuk minder, maar seizoen 3 is wel weer prima. Al wordt het niveau van 1 niet gehaald.

Toneel is ditmaal het Ozarkgebergte van Arkansas, waar de introverte Vietnamveteraan Wayne Hays (Mahershala Ali) samen werkt met Roland West (Stephen Dorff) om de verdwijning van twee kinderen op te lossen. De verdwijning en het eerste deel van het onderzoek spelen in 1980, maar er wordt net zo soepel naar 1990 en 2018 gesprongen. De twee detectives veranderen niet echt en het mysterie wordt pas aan het einde opgelost. Tot grote frustratie van vooral Hays. Hij heeft zich er helemaal in vast gebeten en het onderzoek beheerst zijn leven.

Het script zit vol haakjes van verhaallijnen die elkaar raken en de personages zijn steeds interessant. Ook hier gaat het vooral om wat het onderzoek met de twee leads doet en niet zozeer om wie nu uiteindelijk die verdwijning op z’n geweten heeft. Qua sfeer lijkt het meer op een southern gothic als Sharp Objects dan op dat in seizoen 1 waarin vooral de moerassen van Louisiana en die in het hoofd van Cohle de aandacht opeisen. Mahershala Ali is prima maar de chemie met Stephen Dorff kan niet tippen aan die tussen McConaughey en Harrelson.