The Walking Dead is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Robert Kirkman en Tony Moore. Hierin moet een groep mensen zien te overleven in een wereld die geteisterd wordt door zombie’s. De serie volgt de novel vrij getrouw als we kennismaken met een deputy die na een schietincident wakker wordt in het ziekenhuis. En in een nieuwe werkelijkheid waarin niets meer hetzelfde is.
Dat begin lijkt op dat van 28 Days Later, en The Walking Dead heeft net zo’n goed gevoel voor de kracht die uit gaat van een totaal verlaten stad en haar omgeving. De serie speelt zich af in Georgia en rond de hoofdstad Atlanta. In het tonen van de druk die staat op de groep overlevers, de locatieopnames en de zombieaanvallen scoort The Walking Dead veel punten. Het geweld is heftig maar past bij de gruwelen in deze postapocalyptische nachtmerrie. De kern van de serie is de manier waarop elk individu omgaat met de nieuw ontstane werkelijkheid. Die is steeds anders waardoor het boeiend blijft.
Wel heb ik moeite met het gemak waarmee de makers de mannen neerzetten als beschermers en moordlustigen en de vrouwen als behoeftigen die slechts goed zijn voor huishoudelijke klussen. Ik weet uiteraard niet hoe we ons in echt in zo’n wereld gedragen maar het gemak waarmee de makers honderd jaar feminisme overboord gooien is wel heel treffend.
Het eerste seizoen bevat slechts 6 afleveringen. Producent AMC wilde testen of er wel een markt was voor een zombieserie. Nou, dat bleek. Het eerste seizoen sloeg enorm aan en de makers kunnen door met een volledig 2e seizoen, van 13 afleveringen. Ik haak echter af. Meer dan 1 seizoen zombie’s trek ik niet.