Ik was niet direct geprikkeld toen ik hoorde dat deze serie was gebaseerd op een game. Gameverfilmingen hebben niet bepaald een lekker trackrecord. Raar is dat niet. Er zit geen plot in, dat plot moeten de spelers van de game zelf maken. Ik weet niet in hoeverre dat anders is bij The Last of Us maar dit is toch wel andere koek. Het verhaal is nog steeds minimaal maar het wordt met zoveel overtuiging gebracht dat je dat helemaal vergeet. TLoU neemt je echt mee.

De serie begint met het schetsen van een hypothetisch scenario waarin parasieten de wereld over nemen, besproken door geleerden in een talkshow in de jaren 60. Dan gaat het verhaal naar 2003, wanneer dat worst-case scenario de samenleving uit elkaar rukt. Een overrompelende openingsaflevering die meer weg heeft van een apocalypse als World War Z of 12 Monkeys. Dan gaan we naar 2023 en naar wat er nog over is van de samenleving. De macht is in handen van een autoritair militair regime dat vecht tegen rebellen die deze macht willen verwerpen en tegen het virus zelf. Joel Miller (Pedro Pascal) is een vader die zijn dochter in de eerste besmettingsgolf is verloren en hij heeft weinig hoop meer voor de toekomst. Als er een beroep op hem wordt gedaan om een jong meisje naar de andere kant van de VS te brengen, hervindt hij iets van een doel in zijn leven. Deze Ellie (Bella Ramsey) is immuun voor het virus en wellicht is zij de bron voor een nieuwe start. Op hun reis komen ze allerlei gevaren tegen maar ook welwillende mensen.

Als een groot deel van de mensheid wegvalt dan neemt de natuur het over. Het is prachtig om te zien hoe dat hier in beeld wordt gebracht. Joel en Ellie trekken door een overwoekerd land met af en toe een plukje herkenbaarheid. Een reclamebord, een snelwegbord. Indrukwekkend hoe ze dat in beeld hebben gebracht. Die overwinning van de natuur wordt aangevuld met locaties waar het mycelium alles heeft overgenomen. Een ondergrond netwerk dat her en der naar de oppervlakte komt en bezit neemt van gebouwen. En mensen. Maar het sterkste punt van deze serie is de zich ontwikkelende relatie tussen Joel en Ellie en hun ontmoetingen met andere overlevers. In het slimme scenario worden die aangevuld met flaskbackafleveringen over hun eigen geschiedenis of, in een prachtige losse aflevering, die van twee andere overlevers: Bill (Nick Offerman, Devs) en Frank (Murray Bartlett, The White Lotus). De zombie apocalypse of de geweldexplosies die zo kenmerkend zijn voor dystopische cinema zijn hier wel aanwezig (gedoseerd maar zeer effectief) maar het gaat vooral om de menselijke kant. Pascal is erg sterk maar Ramsey is echt een verrassing. Een grappige maar ook scherpe en boze tiener die zichzelf moet ontdekken en aftast wat Joel voor haar zou kunnen betekenen. The Last of Us is een serie over de zoektocht naar een beetje menselijkheid in een wereld waarin alles verloren lijkt. Dat hebben ze echt geweldig gedaan.