Deze kaarten zijn gemaakt met een Geochart, een van de grafiekvarianten van Google Charts. In tegenstelling tot Google Maps zijn deze niet te verschuiven en in te zoomen. Daar staat tegenover dat er veel mogelijkheden zijn om een heel specifieke kaart te maken en dat de data vrij eenvoudig in een andere grafiekvorm weergegeven kunnen worden.

Hieronder staan twee opties van dezelfde regio. Contouren voor de landen met daarin de bevolkingsdichtheid en markers voor steden met hun omvang. Met een kleurenrange kan ik het verschil in dichtheid cq omvang tussen landen en steden onderling benadrukken. Deze kaarten zijn gemaakt zonder geocoördinaten. De chart plaatst de landen en markers op basis van hun naam. Daarom duurt het even voordat ze er allemaal op staan.

Bevolkingsdichtheid in Afrika

De 30 grootste steden in Afrika

In de markervariant kun je een loep laten verschijnen voor markers die dicht bij elkaar staan, zoals hier rond Lagos en Cairo.

Bron: United Nations Population Statistics

Bevolkingsdichtheid in Afrika, variant

Dit is dezelfde kaart met dezelfde data maar dan gebouwd met de grafiekvariant Map. Die maakt gebruik van de Google Maps API en kun je in tegenstelling tot Geochart wel zoomen en verschuiven. Ook kun je helemaal los gaan met iconen voor markers en is de kaart te stylen. Dat heb ik dus ook gedaan. Linksboven zit ook een styleswitcher om naar standaardkaart en satellite view te kunnen gaan. Het nadeel hier is wel dat het laden van de kaart en de markers (want niet als lat/long beschikbaar) lang duurt.