Net ontdekt, deze schakel tussen online data en spreadsheets. Met Blockspring maak je Google Sheets (en Excel, Slack en Tableau) interactief door er API’s (van Amazon tot Youtube en van alles ertussenin) aan te koppelen. Het is handig voor van alles, maar ik richt me nu even op de datavisualisaties. Met wat oefenen kom ik vrij snel tot een Google Heatmap, een staafgrafiek en een word cloud.

Heatmap

Het spreadsheet had ik al (zie mijn vorige aardbevingenkaart), dus het was een kwestie van uitzoeken hoe Blockspring werkt. Het mooie aan deze functie is dat er een afspeelknop bij zit, die kijkt naar het datumveld in het spreadsheet. Op die manier zie je alle geinduceerde aardbevingen sinds 1986 een voor een voorbijkomen.

Staafgrafiek

Deze is gebaseerd op een kaart die ik voor de Volkskrant heb gemaakt met daarin het aantal bijstandsgerechtigden per gemeente. Met Blockspring heb ik die gegevens in een staafgrafiek gezet. Dat wordt nogal onleesbaar maar het geeft een idee wat je kan doen zonder veel inspanning. In Rozendaal woont inderdaad geen enkele bijstandsgerechtigde.

Word cloud

Tot slot nog deze woordenwolk: een zoekopdracht in Google News naar Volkskrant en de woorden uit de eerste 100 titels worden in een woordenwolk gezet. Veel zegt dat nog niet, maar als ik er wat meer mee oefen kan het resultaat volgens mij nog een stuk verfijnder worden. Het mooie van deze Word cloud optie is wel dat die een SVG-bestand genereert, wat dus eenvoudig te schalen is naar enorme groottes. If necessary.