Wind Cave national park heeft een cave. Nogal wiedes. Dus wij er heen. Je kan verschillende tours doen en we kiezen gewoon voor de meest populaire. Een lief parkmeisje in onbevlekt uniform met lange vlecht van onder haar ranger hoed, blijkt onze gids. Ze heet Mary-Beth, echt zo’n fijne (christelijke?) naam waarvan je weet dat ze goed is opgevoed. Dat blijkt als ze ons keurig uitlegt waarom die Wind Cave zo bijzonder is. De hele grot zit namelijk vol met een soort rasterstructuur die is gevormd door de voortdurend waaiende wind (‘boxwork’). Daar gaat een heel geologisch proces mee gepaard maar het gaat wat ver om dat hier uit te leggen. We dalen de grot in via een lange trap waarbij we steeds meer formaties gaan zien. Erg bijzonder, al denk je ook steeds ‘waar blijven die stalacmieten en -tieten nou?’.
Met behulp van een touwtje van 134 inches (in verhouding tot de echte lengte van de grot) dat ze in een prop duwt en in een klein doosje van 1 square inch stopt krijgen we een idee van de enorme complexiteit van het grottenstelsel.

Tegen de middag rijden we door naar Custer State Park. Bij het verlaten van Wind Cave zie ik een buffalo in het gras staan. Snel erheen en mijn eerste foto geschoten. We drinken eerst koffie in een lodge en als we terugrijden naar de start van de wildlife loop (een weg die door het park slingert en veel dieren belooft) belanden we in een file. Zou het zo druk zijn bij het kaartverkoophokje? Maar als we iets verder rijden zien we wat er aan de hand is. Precies bij de splitsing staat een flinke kudde (meer dan 75!!) buffalo’s die aan het grazen zijn en waarvan er ook een paar, midden tussen de auto’s door, de weg oversteken. Iedereen hangt uit het raam om foto’s te maken. Ik stap uit en loop langzaam die kant uit om een beter zicht te krijgen. Meer mensen doen dat en zo ontstaat er een bijzondere situatie dat tientallen buffalo’s en wat minder mensen vlak bij elkaar staan, dwars tegen alle waarschuwingen (do not approach wildlife, it’s dangerous) in. In korte tijd zie ik meer buffalo dan ik ooit verwacht had te zien. Op de rest van het traject zien we nog veel meer dieren, waaronder een nog veel grotere kudde bisons (dat is dus hetzelfde als buffalo, daar twijfelden wij over).

So much to see, so little time. We willen ook Mount Rushmore nog zien en het Crazy Horse Memorial. Toevalligerwijs staan twee van de grootste uit steen gehakte beelden vlak bij elkaar hier. Crazy Horse is veel groter dan Rushmore, maar het is ook nog lang niet af en het is de vraag of dat ooit lukt. Je kunt een kaartje kopen om er bij te komen, maar het beeld is zo groot dat we het van de highway ook kunnen zien.
Mount Rushmore is een veel officieler monument dat ook al lang klaar is. Ik ken het van tv maar vooral van Hitchcock’s North by Northwest. Vreemd genoeg kan ik zowel in het bijbehorende museum als in de bookstores en souvenirshops niets over de film vinden. Bij de bouw van het monument was het de bedoeling een eerbetoon te brengen aan de vier presidenten die hier vereeuwigd zijn: Washington, Jefferson, Lincoln en Theodore Roosevelt. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een monument voor de hele natie en de spreekwoordelijke onverzettelijkheid ervan. Mensen komen van heinde en verre om het te bekijken, te lezen over het onstaan en ze nemen een souvenir mee van deze voor hen zo belangrijke plek. Voor ons is het vooral mooi om de beeldengroep zelf te zien, die qua compositie goed in elkaar ziet. Het is jammer dat we hier niet op verschillende momenten op de dag en op verschillende standpunten kunnen zijn, omdat je dan pas een goed beeld krijgt van de compositie.

Via Rapid City (waar we weer koffie drinken en wifi gebruiken om de blog te updaten) rijden we door naar Wall. Een gat langs de I90 dat niets voorgesteld had als daar niet de fameuze Wall Drug was gevestigd. Omdat het al laat is maken we geen vuur meer maar duiken een greasy bar in om nog iets te eten te scoren. De massaal aanwezige muggen dwingen ons hiertoe (in minder dan 10 minuten zetten we onze tent op en zijn we VOLLEDIG lekgeprikt). En dat viel uiteindelijk best mee.
[geo_mashup_map]