De smartphonemarkt is enorm en blijft enorm, maar de groei ervan zakt wel wat in. Het aantal wereldwijd verkochte smartphones zal dit jaar met 11,3 procent stijgen, verwacht onderzoeksbureau IDC. Vorig jaar was dat 27,6 procent. De afnemende groei wordt vooral veroorzaakt door de verzadiging van de Chinese markt. Toch stijgt het aantal verkochte smartphones de komende jaren nog van 1,4 miljard in 2015 tot 1,9 miljard in 2019.

IDC verwacht in 2015 twee opmerkelijke mijlpalen. Ten eerste zal 2015 het jaar worden waarin de smartphonegroei in China voor het eerst lager zal zijn dan die wereldwijd. Ten tweede zal ook de groei van het aantal verkochte Android smartphones trager zijn dan de wereldwijde groei: 8,5 procent in 2015. Het is een direct gevolg van de verzadigde Chinese markt. Het door Google ontwikkelde platform dat door vele smartphoneproducenten wordt gebruikt, had daar in 2014 een aandeel van 36 procent. IDC verwacht dat deze trends in deze onderzoeksperiode, die loopt tot 2019, door zullen zetten.

In het eerste kwartaal van 2015 werden er 98,8 miljoen smartphones verkocht in China, een daling van 8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het was de eerste daling in negen jaar. De Chinese markt is nog steeds de grootste ter wereld maar die markt is wel veranderd. China lijkt inmiddels erg op de VS, Groot-Brittannië en Nederland. Verkopers moeten Chinese smartphone-eigenaren overtuigen om hun apparaat te upgraden. Dit is een stuk moeilijker dan het binnenhengelen van nieuwe kopers.

Ook Apple had tussen 2012 en 2014 te maken met een groei die lager was de wereldwijde. Door de introductie van de iPhone 6 wist Apple de trend echter te keren. De grotere schermen van de 6 en de 6+ sloegen aan en voor 2015 voorspelt IDC dat Apple met een groei van 23 procent weer boven de wereldwijde trend zal zitten. Apple wist veel Android-gebruikers te overtuigen terug te keren naar iOS, nadat die gebruikers Apple eerder de rug hadden teruggekeerd omdat Android wel de gewenste grote schermen bood. Omdat veel van de huidige iOS-gebruikers nog werken op oudere modellen voorspelt IDC een blijvende groei voor Apple de komende jaren.

Maar ondanks deze positieve ontwikkelingen voor Apple zal iOS de komende jaren toch flink achter blijven bij Android. Waar iOS in 2015 een wereldwijd marktaandeel haalt van 16 procent, bereikt Android 79 procent van de markt. In 2019 zal het verschil zelfs nog iets groter zijn omdat Android dat percentage weet vast te houden en iOS daalt naar 14 procent. Het grote verschil komt vooral door de prijs. Android smartphones zijn een stuk goedkoper dan die van Apple. Daarmee zijn ze ook interessant voor opkomende markten. Hoewel de wereldwijde markt daalt zijn er nog genoeg landen waar een flinke groei zal zijn. De grootste zijn India, Indonesië, het Midden-Oosten (de meeste landen, zelfs instabiele als Pakistan) en Zuid-Afrika.

In 2015 worden in al deze landen ruim 1,4 miljard smartphones verkocht. In 2019 zal dit, volgens IDC, oplopen tot ruim 1,9 miljard.