Het songfestival kent dit jaar een deelnemer uit onverwachte hoek. Vanwege de zestigste verjaardag van het Eurovisiefeest mag Australië voor één keertje meedoen. Het land krijgt een ‘wildcard’ en hoeft niet mee te doen aan de voorrondes.

SBS, de Australische publieke omroep, zendt het festival al tientallen jaren uit en de Australiërs blijken er fanatiek naar te kijken. Daar worden ze nu voor beloond. Wie het land op 23 mei in Wenen zal vertegenwoordigen, is nog niet bekend. Het is de verwachting dat Australië de kandidatuur serieus aanpakt. Bij winst mag het volgend jaar namelijk nóg een keer meedoen.

De Australische publieke omroep brengt het Eurovisie Songfestival al sinds 1985 op de zender. Sindsdien is de kijkersschare steeds verder gegroeid. Vorig jaar leidde dat tot een piek met 3 miljoen kijkers. Ondanks het tijdstip, heel vroeg op zondagmorgen, zal dat record door de deelname wel gebroken gaan worden. Dat het land niet in het juiste werelddeel ligt vinden ze Down Under geen probleem. Dat lag Israël toch ook niet? Dat deed al mee in 1973 en het Europese karakter van het festival is sindsdien steeds verder opgerekt. Tegenwoordig behoren landen als Azerbeidzjan, Moldavië, Wit-Rusland en Armenië tot het deelnemersveld. Ondanks die verruiming is de uitnodiging aan onze tegenvoeters vooral sociaal bepaald. Geografisch, politiek of economisch is de deelname van de Aussies niet te verantwoorden.

Ondertussen begint het grote speculeren over wie Australië moet sturen. Jason Donovan heeft al laten weten geen kandidaat te zijn. Op Twitter is Kylie Minogue favoriet. Ze heeft nog niet gereageerd maar het is een voor de hand liggende keuze. De zangeres heeft bewezen grote hits te kunnen scoren en is een artiest die (net als Anouk, Ilse DeLange en Trijntje Oosterhuis) het klappen van de zweep kent. Daarnaast is ze enorm populair in de homogemeenschap. Niet onbelangrijk omdat juist daar veel gekeken wordt naar het songfestival. Volgens wedkantoor Sporting Bet heeft Samantha Jade de grootste kans. Winst van deze zangeres levert $8 op bij uitbetaling. Andere kanshebbers: Mauboy en Guy Sebastian ($9, beiden bekend van Australian Idol), Tina Arena en Sia ($9, zangeressen die al jaren populair zijn), Iggy Azalea ($9) en Ricki-Lee ($10, jonge zangeressen met grote hits op hun naam) en Dannii Minogue ($15, zus van). John Farnham, een zanger met een lange carrière maar wiens laatste wereldhit uit 1988 stamt, is de grote outsider. Als hij wint, keert Sporting Bet 251 keer de inzet uit.

Geboren Australiërs zijn wel te bewonderen geweest op de Eurovisiebühne maar nooit voor het land zelf. Zo deed Olivia Newton-John ooit mee voor Engeland en had de Duitse deelnemer uit 2006 een zangeres uit het land. Het songfestival wordt ook in de VS, Zuid-Korea, Egypte, Hong Kong, Jordanië en India uitgezonden en trekt daar veel kijkers. Deelname van Australië zou een precedent kunnen scheppen voor verdere uitbreidingen, maar daarover is nog niets bekend.