Na twee afleveringen wilde ik de handdoek in de ring gooien. Een verhaal over een man die zijn geheugen kwijt is en moet zien te reconstrueren wie hij is, vond ik nogal afgezaagd. Ik ben nu blij dat ik toch heb doorgezet.

Jamie Dornan (die ik ken uit The Fall) is deze man, een Ier die van de weg geramd wordt door een truck, ergens in Zuid-Australie. Hij wordt wakker in een ziekenhuis en weet niets meer. Net als Guy Pearce in Memento (zonder tattoos dan) moet hij zien te achterhalen wie hij is en waarom hij zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Hij komt in contact met Luci, een vrouw die aardig is maar ook een dubbele agenda blijkt te bezitten. Intussen probeert Billy hem op te sporen, een enorme cowboyshirt-dragende schurk die een deuntje fluit maar vooral heel intimiderend is. Als hij wordt gebeld door een man die levend begraven is in een vat, wordt het pas echt raar. Later volgt er ook nog een superdetective met een stoma en een Griek, een rijke slechterik die tegen zichzelf praat en een appeltje heeft te schillen met Elliot. Zo blijkt ‘de man’ namelijk te heten. Gelukkig is daar Helen Chambers, een plaatselijke agent in in opleiding met een nogal laag zelfbeeld. Ze moet hem ondervragen maar voelt aan dat Elliot gewoon wat pech heeft gehad en hulp nodig heeft.

Wat volgt is een bizarre mix van geweld, comedy en gezelligheid die erg geinspireerd lijkt door de broers Coen. Sarcasme en donkere humor voeren hier de boventoon en Jamie Dornan kan daar prima mee overweg. Hij wil weten wie hij is maar is tegelijkertijd ook bang voor het antwoord. Eigenlijk wordt hij minder likeable naarmate je meer over hem te weten komt. Dornan weet de sympathie echter toch vast te houden. Als hij al slecht was, dan is hij nu toch een man met een frisse start die alles beter zal doen. The Tourist is wat ongelijkmatig en gekunsteld, maar de tekortkomingen worden teniet gedaan door het boeiende raadsel dat iedereen moet zien op te lossen en de toon die, zoals gezegd, erg aan Coen doet denken. Marge Gunderson meets Anton Chigurh, met een vleugje Raising Arizona.