4/5 

Gillian Anderson heeft een fijn Brits accent in haar jacht op een intellectuele seriemoordenaar in het Noord-Ierse Belfast. Haar Detective Superintendent Stella Gibson, als lid van de London Metropolitan Police naar het noorden gestuurd, blijkt daar ook nog een verleden te hebben. Het levert een mooie mix van motieven en thema’s op in deze twee seizoenen van The Fall.

Gibson is een sterke maar ook sensuele vrouw in een mannenwereld. Hitsig dartelen die om haar heen, inclusief de moordenaar zelf. Wie dat is, wordt de kijker direct duidelijk gemaakt. Dit informeren van de kijker die de moordenaar volgt in zijn escapades, waarbij de op hem jagenden in onwetendheid zijn, is een klassieke truc in film. Het veroorzaakt direct spanning.

Paul Spector (sterke rol van Jamie Dornan) is een familieman met een eigen praktijk als rouwconsulent die er ’s nachts op uit trekt om vrouwen te belagen die in zijn ogen succesvoller zijn dan hij aan kan. Opponent Gibson is daar uiteindelijk de ultieme personificatie van. De tegenstelling tussen een misogyne moordenaar en zijn vrouwelijke opponent is niet zo origineel maar de manier waarop deze confrontatie wordt uitgewerkt in The Fall is erg mooi gedaan. Spector is een sterke en mooie man die iets los maakt bij vrouwen. Ook bij Gibson, al ontkent ze dat in alle toonaarden. Gibson zelf is zijn vrouwelijke tegenhanger. Knap, sensueel en sexy en bereid die seksualiteit in te zetten om haar doelen te bereiken.

The Fall speelt zich af in het grauwe Belfast en laat de stad vaak op een niet bepaald flatteuze manier zien. Tegelijk is er ook ruimte voor schoonheid en erotiek, wat soms voor vreemde contrasten zorgt. De jacht op Spector en zijn pogingen zijn normale familie- en professionele leven te combineren met zijn nachtelijke jachtpartijen vormen de kern van de serie. Tegelijk blijven zijn motieven wat onduidelijk. Er wordt wat gesuggereerd rond misbruik in zijn jeugd en het verlies van zijn moeder, maar heel overtuigend is dat niet. De makers spelen overtuigend met de aantrekkingskracht maar ook de afkeer van Spector. Bijvoorbeeld door hem de 15-jarige oppas om zijn vinger te laten winden. En Anderson en Dornan maken er een mooi kat- en muisspel van, geholpen door een sterke supporting cast.