4/5 

Over seizoen 3 zei ik dat er een dodenleger was dat al aan het einde van seizoen 2 was aangekondigd, maar daarna eigenlijk niet meer te zien was. In dit 4e seizoen is dat nog steeds zo. Als ‘the evil that is growing in the dark‘, een zin die zo vaak in Lord of the Rings te horen was, is het steeds stilletjes aanwezig, zonder concreet in beeld te zijn. Het kwaad dat in de coulissen wacht totdat het juiste moment is aangebroken, is een krachtig stijlmiddel. Maar het kan ook te ver gaan. De makers beseffen dat en zorgen gewoon dat er zoveel mogelijk in de tussentijd gebeurt, zodat je als kijker slechts denkt: ‘Oh ja, dat dodenleger. Daar moeten we ook nog wat mee’.

Die bezigheden concentreren zich begin dit seizoen aan het hof van koning Joffrey, die op het punt staat te huwen. Maar na een voor hem nogal noodlottige gebeurtenis treden de plotraderen in werking. Tyrion wordt belaagd, Cersei wordt steeds driester en meedogenlozer, Tywin probeert grip te houden op zijn uiteenvallende familie en Jaime rest slechts een taak van rusthersteller. Ondertussen lopen de spanningen bij de Great Wall verder op, moet de weifelende (en altijd gepijnigd kijkende) Jon Snow eindelijk echt aan de bak, groeit het leger en daarmee de macht van Daenerys Targaryen en wordt Arya Stark steeds zelfverzekerder terwijl ze door Westeros dwaalt, vergezeld door The Hound. En dan zijn er nog types als Petyr Baelish, Sansa Stark, Pycelle, Varys, Ramsay Bolton en zijn nieuwe slaaf Reek, Stannis Baratheon en zijn trouwe Davos Seaworth, Melisandre (Carice van Houten), Daario Naharis (Michiel Huisman), Brienne of Tarth en Oberyn Martell. Om de belangrijkste te noemen. Door die overdaad aan personages en plotlijnen heeft Game of Thrones ook ontegenzeggelijk iets soapachtigs. Maar zolang die soap op een overdadige wijze als deze wordt aangeboden klaag ik niet.

Seizoen 4 lijkt opnieuw een overgangsseizoen en ik was verrast toen bleek dat de afleveringen op waren. Maar hoe zit het dan met hem, wat is er aan de hand met haar, waar gaat die dan heen, waarom is die er niet bij, wat is die van plan en waarom gaan ze dat nou weer doen? Al die vragen laten ook zien dat je als kijker wel enorm betrokken wordt bij alle ontwikkelingen. Ik wil gewoon weten hoe het verder gaat. Maar daar moet ik toch een half jaartje geduld voor hebben.