4/5 

Ook al zo’n serie waarover ik al van alles gehoord had maar ik kwam er niet aan toe m ook echt te bekijken. Nu wel. Zonder ondertiteling trouwens, en dat bleek nog niet mee te vallen. Deadwood is in naam wel een westernserie maar de sterke punten liggen vooral in de onnavolgbare dialogen, het vaak archaische taalgebruik en de buitenissige personages die in het stadje rondlopen. Met voorop Ian McShane als Al Swearengen, de baas van de Gem saloon.

Deze kroeg annex hoerenhuis is het zenuwcentrum van het stadje, en Al is niet alleen binnen maar ook buiten heer en meester van de situatie. Zonder zijn goedkeuring gebeurt er niets in Deadwood. McShane’s personage is zo krachtig dat hij elke scene waar hij in zit dreigt te beheersen. Dat ligt voor een deel ook aan al het kruipvolk dat hem omringt en die geen stap durven te verzetten zonder zijn zegen.Gelukkig zijn er meer interessante personages, die weliswaar niet zo dominant maar wel interessant zijn. Deadwood is gebaseerd op feiten, er was echt zo’n uit de grond gestapt stadje in Black Hills South-Dakota, maar de feiten zijn aangevuld met vele verzinsels die het alleen maar leuker maken. De serie staat bekend om het vele gevloek en wat dat betreft maken de acteurs, met voorop McShane, die verwachtingen meer dan waar. Alleen al in het  eerste uur wordt het woord ‘fuck’ 43 keer gebezigd.
Op naar seizoen 2.

Overigens zijn we vorig jaar daadwerkelijk in Deadwood geweest en hebben ook een prachtige rit door de Black Hills gemaakt. Deadwood is nu een toeristisch centrum met casino’s en een dagelijks opgevoerde show waarin de moord op Wild Bill Hickock nog eens herhaald wordt. Dan toch liever het stadje uit 1876.