Erik is geobsedeerd door bisons. Hij wil ze zien rennen dus trekken we door Hayden en Lamar valley in de hoop dat ze worden opgejaagd door wolven. Dit heeft hij onlangs nog gezien in ‘how the West was won’ en dat beeld blijft hem achtervolgen.

Bisons zijn hier overal en mating season is in volle gang. Bronstige mannetjes dringen zich op aan onverschillige vrouwtjes. Net duiven. Ze maken daarbij een woest proestend en keelgrommend geluid. Heel aantrekkelijk.

Voor onze neus speelt zich een drama af. Een vrouwtjesbison steekt de weg over, direct achtervolgd door een mannetje dat proest, gromt en hijgt alsof zijn leven er vanaf hangt. Wij proberen er langs te rijden, maar hij gromt zo overtuigend dat we even niet weten of hij het op onze auto gemunt heeft. Op datzelfde moment komt er -in versnelde pas- nog een mannetje aan. Een beer van een bison steekt de straat over met opgekrulde tong gespannen uit zijn mond stekend, alsof die hem de weg wijst. Zijn gegrom is oorverdovend en hij komt recht op ons af. Wij staan met onze chevrolet een beetje ongelukkig op de weg maar de bison heeft het voorzien op het vrouwtje aan de overkant. Arme zij. De andere bison ziet acuut zijn kansen slinken en kiest het hazepad. Op zoek naar een nieuw vrouwtje om te schaken, maar hij moet snel zijn…de buit is bijna verdeeld.

Een eindje verder zien we een bison tekeer gaan tegen vier bikers. Het gegrom van hun motoren intimideert hem en telkens wanneer de bikers aanstalten maken de bison voorbij te rijden steigert hij, rent weg, keert ter plekke om en stuift terug naar de plek waar hij eerder stond: bij de bikers. Alsof hij schrikt, zich dat ineens beseft en zich niet wil laten kennen. Een volgende poging van de bikers resulteert in enorme bokkensprongen van de bison, en de bikers durven er niet langs. Ze jutten elkaar op om samen ’ten strijde te trekken’: ‘Let’s go man, let’s go together!’. Dit proberen ze een paar keer en uiteindelijk lukt het. Onder luid geronk van hun motoren rijden ze de opstandige bison voorbij. Het voelt als een overwinning en twee van hen peppen hun ego weer op door de bison na te roepen: ‘fuck you’.

Alsof dat de file wat uitmaakt, laat staan de bison.