5/5 

Het blijft wonderbaarlijk hoe de scriptschrijvers keer op keer vooruit kunnen met de teloorgang en wederopstanding van Walter White. Na 4 seizoenen hebben ze nog steeds geen steek laten vallen. In het eerst seizoen kreeg Walter te horen dat hij ongeneeslijk ziek was en met zijn besluit om crystal meth te gaan brouwen om met de opbrengst zijn vrouw en zoon een toekomst te bieden leek hij een nog veel noodlotteriger weg in te slaan. Maar ziedaar. Walter loopt nog steeds rond, al wordt hij langzaamaan steeds hysterischer.

Seizoen 4 begint met de cliffhanger van het vorige. WW en Jesse hebben de zachtgeaarde concurrent Gale om zeep geholpen en diens dood blijft hen dit hele nieuwe seizoen achtervolgen. Als een zwaard van Damocles hangt het lot van Gale boven ze, omdat ze beseffen dat de ijzige drugsbaas Gus hen ook uit de weg zal ruimen als hij een geschikte nieuwe ‘cook’ kan vinden. Met Walter en Jesse heeft hij teveel te stellen en het zal hem wat waard zijn als de rust terugkeert. De twee koks gaan beiden echter heel anders om met dat bezwaarde gemoed. Walter heeft zijn lot weliswaar verbonden aan Jesse (“You kill me, you have nothing,” zegt hij tegen Gus. “You kill Jesse, you don’t have me.”), maar dat maakt de nerveuze Jesse niet echt gerust. Hij is de empathische van de twee en hij zwelgt in een nieuwe drugsroes, trachtend het beeld van de dode Gale te vergeten. Walter betrekt het gebeurde vooral op zichzelf, zonder de schuld te aanvaarden. Hij is immers maar een gewone werknemer op wie zijn baas het voorzien heeft. Ondertussen moeten ze aan het werk blijven en proberen de gedachten van Gus te lezen. Daarbij komt de onrust aan het thuisfront. Walter herstelt de band met Skyler maar omdat ze een autowasserij willen kopen als dekmantel voor Walters drugswinsten komt er ook nog eens druk van die kant bij. Walter weet zichzelf te handhaven omdat hij vele borden tegelijk draaiende kan houden en een extreem sterk gevoel voor zelfbehoud heeft. Om te overleven doet hij alles, daarbij rücksichtslos mensen om zich heen misbruikend.

De spanning tussen die kant van de verbeten Walter en zijn liefde voor vrouw en kinderen biedt ook dit seizoen weer schitterende scènes. Met voorop de emotionele uitbarsting van Walter tegenover zoon WW jr. In niet meer dan onderbroek en hemd legt acteur Bryan Cranston zijn ziel bloot. Jr. dient als biechtvader voor de man die met hoge snelheid naar de hel gaat en nog een keer schoon schip wil maken. Of is ook dit verhaal slechts een element in zijn overlevingsstrijd? Die tweeslachtigheid zegt veel over de kwaliteit van deze serie. Briljant.