4/5 

Ook in dit derde seizoen  blijft het niveau hoog. De eens ongenaakbare Nucky Thompson krijgt het steeds moeilijker en hij krijgt stevige concurrentie in zijn bootlegging avonturen. Volgens de klassieke dramawetten, flink wat tegenslag die overwonnen moet worden, is dit prima voor de beleving. Dat blijk ook hier.

Belangrijkste tegenstander is ditmaal Gyp Rosetti (erg sterke rol van Bobby Cannavale). Deze van stevige kaken voorziene Siciliaan heeft geen enkel ontzag voor Nucky’s reputatie en trekt gedurende seizoen 3 steeds meer macht naar zich toe. Het is een man zonder scrupules en zonder meelij, en dat zorgt voor menige harde scene. Aan de andere kant van het tegenstanderspectrum staat de beminnelijke zakenman Arnold Rothstein die nooit bloed aan zijn handen zal hebben, maar zich wel keihard doch pragmatisch opstelt jegens de worstelende Nucky. Ondertussen drijft de godvrezende agent Nelson van Alden (de nimmer lachende Michael Shannon) steeds verder af van zijn roots.

Boardwalk Empire drijft sterk op de thema’s van die andere grote gangsterserie: The Sopranos. Als een soort prequel herhaalt BE elementen daaruit, maar door de historische setting is er toch voldoende afstand.