4/5 

Fantastische serie over het Atlantic City van de vroege jaren 20, waar de drooglegging zorgde voor een levendige handel in drank en alles waar in die periode ook maar iets aan te verdienen viel. Alles onder de bezielende leiding van een ijzersterke Steve Buscemi, die als ’treasurer’ Enoch ‘Nucky’ Thompson een vage officiele functie heeft maar als een ware maffiabaas aan alle touwtjes trekt. Iedereen is hem wel iets verschuldigd en geen enkel detail ontsnapt aan zijn aandacht.

Meedogenloos als hij is blijkt hij toch ook z’n zachte kanten te hebben, vooral gesymboliseerd door zijn affectie voor Margaret Schroeder. Deze alleenstaande moeder van 2 is Ierland ontvlucht in de hoop op een beter leven. Haar afkomst (Nucky heeft ook Ierse roots), kwetsbaarheid maar ook intelligentie en vastberadenheid raken bij hem een gevoelige snaar. Zijn andere zwak is Jimmy Darmody, een jonge ambitieuze oorlogsheld in wie hij zijn mogelijke opvolger ziet maar die ook een eigen koers wil varen. Tegenover Nucky staat Agent Nelson van Alden die vastbesloten is het rijk van Nucky te doen zinken. Maar Nelson (een prachtige rol van Michael Shannon) blijkt zijn eigen zwakheden te hebben, en vecht niet alleen tegen Nucky maar ook tegen zijn meerderen, collegas en zichzelf.

De periode wordt erg sterk tot leven gebracht en ik waan me echt in dit bizarre oord waarin het officiele gezag ver te zoeken was maar waar alles toch door leek te gaan. 12 afleveringen genieten. En dan doet Omar Little (Michael Kenneth Williams, uit The Wire) ook nog mee.
Gelukkig komt er een 2e seizoen.