4/5 

Wat geldt voor seizoen 1 geldt nog sterker voor seizoen 2: het duizelingwekkende aantal personages en plotlijnen geven je als kijker weinig ruimte om een beetje halfslachtig te gaan zitten kijken. Het is opletten geblazen. Maar als je de concentratie op kan brengen is dit een fantastische serie.

Seizoen 1 eindigde met een nieuwe koning op Westeros’ Iron Throne en de dood van Ned Stark. In seizoen 2 zweren de kinderen van Stark wraak en barst de strijd om de troon pas echt los. Er zijn 5 lokale heersers die vinden dat zij recht hebben op de plek waar de sadistische en wrede Joffrey Baratheon zit. De elkaar hatende broers Stannis en Renley Baratheon (de jongere broers van de overleden koning Robert), Robb Stark (Neds zoon), Iron Islands koning Balon Greyjoy (en zijn zoon Theon die vooral wil maar geen natuurlijke leider is) en de enige vrouw in het gezelschap (die niettemin erg gevaarlijk zou kunnen worden dankzij haar drakenvrienden): Daenerys Targaryen.

Allen hebben enig recht van spreken en in deze serie gaat het dan ook vooral over de vele aspecten van macht waardoor het steeds spannend is op welke manier personages verder komen. De hoofdrol is echter voor Tyrion Lannister, de jongste zoon van Tywin, die als dwerg fysiek weinig heeft in te brengen maar een meester is in machttspelletjes en intriges. Het is bijna zielig voor de anderen hoe hij steeds de beste quotes krijgt. Tegelijkertijd is Tyrion ook een tragisch figuur die gedoemd is een marginale rol te spelen als het echt om aanzien en zichtbare macht gaat.

De enige verhaallijn die er wat mij betreft wel uit had gemogen is die van Neds bastaardzoon Jon Snow die aan de noordkant van de Great Wall op expeditie is met de Night’s Watch. Maar dat wordt later vast nog interessant.

Een uitputtend maar erg sterk seizoen dat doet uit zien naar het volgende. Seizoen 2 eindigt namelijk met een geweldige cliffhanger en de strijd om de troon is ook nog lang niet gestreden.

En voor wie echt alles wil weten over de serie: er is een uitputtend grote wiki waarmee je werkelijk uren vooruit kan. Superhandig, ook om de geografie van Westeros onder de knie te krijgen.
westeros