10 jaar na Elizabeth maakte het team van de eerste film een vervolg op deze succes verfilming van de jonge jaren van Elizabeth de Eerste van Engeland. Cate Blanchet kan hierdoor op volkomen natuurlijke wijze de koningin spelen die al een tijd op haar troon zit. Het is inmiddels 1585 en de spanningen tussen het protestante Engeland en het katholieke Spanje lopen op. De devote katholiek Philips II smeedt een duivels complot. Hij plant een aanslag op Elizabeth met een door hemzelf gestuurd team dat door Elizabeth’s katholieke rivale Mary I van Schotland aangestuurd wordt of lijkt te zijn. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar in elk geval mislukt die aanslag (volgens plan) en Mary wordt hoogverraad ten laste gelegd. Elizabeth weet dat daar maar een straf op staat, al verzet ze zich hevig tegen het idee dat naar nicht (ze zijn allemaal familie van elkaar daar) onthoofd zal worden. Dat gebeurt uiteindelijk toch en door deze executie heeft Philips II precies dat excuus dat hij nodig had om zijn enorme armada op die ‘goddeloze hoer’ af te sturen.
Door alle politieke intriges heen loopt het persoonlijke relaas van Elizabeth die eenzaam is en worstelt met haar onaantastbare positie waarin geen plaats lijkt voor liefde. Aanzoeken krijgt ze genoeg maar inmiddels is ze zo ervaren geworden dat de prinsen die naar haar hand dingen eerder aandoenlijk dan viriel overkomen. De enige waar ze zich op redelijk gelijke voet mee kan verhouden is Walter Raleigh, een avonturier die door zijn status echter nooit een serieuze kandidaat zou kunnen zijn.
Net als z’n voorganger is Elizabeth, the golden age een met veel pracht en praal gemaakte productie waarin zowel politieke als persoonlijke intriges op mooie wijze zijn verenigd in de plot. Het verhaal is deels gebaseerd op feiten maar regisseur Shekhar Kapur veroorlooft zich aardig wat vrijheden. Cate Blanchett is wederom erg sterk in de hoofdrol en ook de rest van de cast mag er zijn. Visueel is de film een genot omdat Kapur speelt met (symbolische) kleuren en originele camerastandpunten.
Het leuke van deze historische films is altijd dat je direct de neiging hebt er een geschiedenisboek, of wikipedia uiteraard, bij te pakken om te checken hoe het ook weer zat. Bij deze spannende tijd in Europa, Spanje had bv ook nog aardig wat te stellen met die opstandige Hollanders, is dat zeker niet anders.