We zijn vroeg vertrokken en komen aan in Yellowstone.
Een gekke gewaarwording want de eerste paar mijl staat vol met stokjes. Wat eerst bomen waren staat er nu een beetje naakt en zwart wit bij. Er is brand geweest, zonder twijfel, en niet zo’n beetje ook. Omdat de stokjes zo dicht op elkaar staan geeft dat een mistig effect, zeker waar ze boven een bergwand uitsteken. Als de kleinste nerven van een bruin en plat gedroogd blad. Wel mooi … ook mooi.
We rijden een hoek om en ruiken zwavel. Weer een hoek om en we zien rookwolken uit Yellowstone lake oprijzen. We zullen nog vele rookwolken zien.

Toen we het park binnenreden, stond er een veelbelovend bord dat vrijwel alle campgrounds (behalve twee) nog plek hadden. Dat gaf ons burgers moed. Helaas waren de berichten anders toen we feitelijk bij een camping aanklopten, maar met een vriendelijke ranger met de mooie naam William Washington op zijn naambordje hadden we een klik, en zoals altijd: dat helpt.

Zodra ons tentje weer stond zijn we Old Faithful gaan bekijken, HET geiser spektakel van het park. Je kunt een paar mile lopen tussen al het gepruttel en geborrel door. Onnoemelijk veel hotsprings, geisers en pools zijn te bewonderen, van klein tot groot, plat en druipsteenachtig. Extreem heldere kleuren (aqua en oranje) lichten op in de zon, betoverend gewoon. Over houten steigers loop je (met nog busladingen anderen) door het natuurgeweld, dat er verraderlijk lieflijk bij ligt.

Elk proestend plekje is voorzien van een naambordje. Bij 1 geiser zit een jongen in kleermakerzit. Hij heeft een baardje en een legergroen baby- (of vissers-) hoedje op. Zijn handen ineengevouwen op zijn schoot, leunt hij een beetje voorover en tuurt diepzinnig naar het borrelende gat met water. Hij ziet er niet gelukkig uit en kijkt een beetje geergerd op als wij dichterbij komen. Stoicijns blijft hij zitten en wij turen over hem heen met onze camera. Dan valt ons oog op het naambordje en dat verklaart een boel. De jongen zit bij ‘depression geyser’. Wij hoeven niet lang na te denken en laten hem tevreden achter. Een eindje verderop kijk ik nog even om, de jongen is inmiddels opgestaan en doorgelopen …. en eindelijk begint de geiser te spuiten.

[geo_mashup_map]