4/5 

In het meest recente avontuur uit de X-Men saga gaan we terug in de tijd. Niet op dezelfde manier als in First Class (dat ging om de jonge jaren van professor Xavier, antagonist Magneto en Raven/Mystique) maar meer in de lijn van Back to the Future.

De X-Men dreigen het onderspit te delven in de strijd tegen door de corrupte regering gestuurde Sentinels, enorme robots die vrijwel onverslaanbaar zijn. Die zijn ontstaan op basis van Mystique’s DNA. Zij kan van vorm veranderen en deze Sentinels nu ook. Mystique vermoordde de uitvinder van de Sentinels, Bolivar Trask (Peter Dinklage uit Game of Thrones). Maar bij die actie werd ze gevangen genomen en de experimenten op haar die daarna volgden vormden de basis voor de Sentinels. En daarmee de basis voor het einde van de X-Men, 40 jaar later. Wolverine wordt terug in de tijd gestuurd om Mystique te kalmeren en de moord te verhinderen.

Dat klinkt allemaal best ingewikkeld maar in de praktijk valt het wel mee. Het gedeelte in het heden is niet zo interessant, maar gelukkig wordt daar weinig tijd aan besteed. Het grootste deel van de film zijn we in 1972. Dus veel bloezen met lange punten, lavalampen, dikke benzineslurpende auto’s met slechte vering en foute kapsels. Dat zou je als een cliche kunnen zien maar hier is het leuk. Wolverine past er met zijn punkkapsel en leren jack prima in. Hugh Jackman doet waar hij goed in is maar het hart van de film is Jennifer Lawrence als de innerlijk verscheurde Mystique. X-Men: Days of Future Past bevat voldoende actiescenes (met als hoogtepunt de bevrijding van Magneto) om als comicbookverfilming voor tieners op zoek naar vertier te werken, maar zit ook vol emotionele conflicten. En humor. Niet alles is even logisch (dat is tijdreizen sowieso niet) maar onderhoudend is het allemaal wel. Als je jezelf er aan over kunt geven althans. De truc van een comicbookfilm, van X-Men tot Hulk, van Spiderman tot Batman, is dat de makers alles heel serieus nemen. Daar moet je als kijker in mee gaan om er dezelfde voldoening uit te halen. Gelukkig gaat dat hier prima.